kmecka_borza-logo

Piškotki

Politika piškotkov

Spletna stran Kmečka borza uporablja piškotke (besedilne datoteke), ki jih spletna mesta ustvarijo med obiskom. Piškotki so osnova za zagotavljanje uporabnikom prijaznih spletnih storitev. Najpogostejše dejavnosti e-poslovanja ne bi bile možne brez piškotkov. Interakcija med uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in preprostejša. Zaradi uporabe piškotkov lahko Kmečki glas uporabnikom prikaže verodostojno in zanimivo ponudbo in jim zagotovi prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotki se shranijo v uporabnikov računalnik, pametni telefon ali drugo napravo in se uporabljajo v brskalniku. Shranjevanje piškotkov je pod nadzorom brskalnika, ki ga uporabnik uporablja – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni. Komunikacija med uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in preprostejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni uporabnikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa bolj učinkovito in uporabniku prijazno.

Nekaj primerov uporabe piškotkov:

  • Piškotki za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani uporabniku prilagodijo prikaz vsebine glede na pretekle obiske.
  • Piškotki na delih spletnih strani, kjer je potrebna prijava, uporabnika ohranijo prijavljenega.
  • Piškotki za prepoznavanje naprave uporabnika, omogočajo prilagajanje prikaza vsebine napravi.
  • Piškotki spremljajo obiske spletne strani, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin, ustreznosti oglasov ter stalno izboljšavo spletnih strani.
  • Piškotki so za delovanje spletne trgovine nujni.

Vrste piškotkov

Nujno potrebni piškotki

So piškotki ključnega pomena, saj omogočajo premikanje po spletni strani in uporabo funkcij spletne strani ali za nudenje zahtevanih storitev (npr. da se shranijo izdelki, ki jih je uporabnik dodal v spletno košarico). Za uporabo teh piškotkov Kmečki glas ne potrebuje dovoljenja posameznika.

Piškotki spletne analitike

Piškotki spletni strani Kmečki glas pomagajo pri razumevanju posameznikove uporabe spletne strani. Z njihovo pomočjo Kmečki glas izboljšuje uporabniško izkušnjo in ugotavlja zahteve in trende uporabnikov. Za uporabo teh piškotkov potrebuje Kmečki glas privoljenje uporabnika.

Ciljni piškotki

So piškotki, ki se uporabljajo za oglase, ki so za uporabnika in njegove interese pomembnejši. Uporabljajo se tudi za omejevanje števila prikazov posameznega oglasa kot tudi za pomoč pri merjenju učinkovitosti oglaševalske kampanje. Običajno jih namestijo oglaševalske mreže z dovoljenjem upravljavca spletne strani. Piškotki si zapomnijo, da ste obiskali spletno stran in ta informacija je posredovana ostalim organizacijam, kot so oglaševalci. Ciljni ali oglaševalni piškotki so pogosto povezani z uporabnostjo spletne strani, ki jo omogoča druga organizacija. Med njih sodijo tudi piškotki družbenih omrežij (Twitter, Facebook oziroma Google)